Цивилен е бил прегазен от бронирана машина в Славянск 02.05 | 17:11

Русия иска спешна среща с главния секретар на ООН заради кризата в Украйна

От Цанка Донкова

Бронирана машина на украинската армия е прегазила жител на Славянск, съобщава Вячеслав Пономарьов, цитиран от РИА Новости.

По думите му инцидентът е станал в едно от предградията на града, докато военните са се изтегляли.  Цивилният е бил на пътя и не е имал време да се помести от пътя на бронираните превозни средства.

В същото време стана ясно, че Русия иска спешна среща с генералния консул на ООН заради действията на Киев в югоизточните райони на Украйна, съобщи говорителят на руския парламент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

От своя страна пък украинските власти са изразили готовност да се срещнат със специалния пратеник на Русия, Владимир Лукин, за да обсъдят положението.

"Ние сме готови да обсъдим с г-н Лукин и с други възможни медиатори практическия им принос за разрешаването на този проблем", заявяват от украинското външно министерство.

Към 5 часа тази сутрин (2 май) в Славянск започна операция, при която загинаха двама украински военнослужещи. Москва определи акцията като "наказателна операция”, която унищожава всички надежди за прилагането на женевското споразумение за разрешаване на украинската криза.

Визитата на Лукин в Украйна е насочена към преговори за освобождаване на похитените международни наблюдатели. Първоначално от Москва нямаха връзка с Луков, което допълнително повиши напрежението.

Водещи

Най-четени