Човек загуби живота си заради транспортната стачка във Франция 18.05 | 15:48

Протести на синдикати и работници блокираха движението на влакове, самолети и по магистралите

От iNews.bg

Един човек е загубил живота си заради транспортната стачка, организирана от синдикатите във Франция. Заради блокирана от протестиращи ТИР-ове лента на шосе в района на Париж, лек автомобил се е ударил зверски в един от товарните камиони там, вследствие на което шофьорът е загинал на място. Спътникът му е жив, но е настанен в болница с тежки наранявания.

Като цяло половината Франция от днес е блокирана заради започналата двудневна стачка, организирана от синдикатите заради планираните от властите реформи в сферата на заетостта и осигуряването. Засегната от протеста е предимно вътрешните комуникации и най-вече тази в градовете. Не е подминат обаче и въздушния транспорт. Около 15% от полетите от и до парижкото летище "Орли” са отменени. Малка част от рейсовете обаче са международни.

При наземния транспорт нещата са много по-зле, съобщава ТАСС. Още от вчера редица магистрали и скоростни пътища са частично блокирани, вследствие на което на много места се образуват многокилометрови опашки от автомобили. Най-тежко е положението в Западна Франция. Железопътният транспорт също е силно затруднен. Близо 70% от градските влакове не работят. В тази връзка в много от големите градове властите се опитват да наемат автобуси, които да превозват хората. В същото време около 50% от влаковете по скоростната мрежа TGV също са отменени. От компанията оператор призовават хората, ако могат, да прехвърлят планираните пътувания за друг ден.

Въпреки стачката обаче засега френското правителство не възнамерява да се поддава на синдикалния натиск. "Протестите предизвикват у нас сериозни притеснения. Въпреки това обаче правителството не планира да изтегли реформите”, категоричен е премиерът Мануел Валс.

Водещи

Най-четени