ШАШ: Ще паднете от изненада, щом разберете какво откриха лекарите при секциото на тази бременна бразилка 19.12 | 12:18

Случаят е прецедент

От Антония Михайлова

Бразилските лекари се шокирали, когато направили секцио на жена и изяснили, че тя не е бременна, разказва представител на Министерството на здравеопазването от гр. Кабо Фрио пред Fox News.

На 17 декември в болницата постъпила 37-годишна жена. Тя съобщила, че е в 41-ва седмица от бременността и се оплакала от силни болки. Лекарите преценили, че жената има всички симптоми, характерни за напреднала бременност, но не чули тоновете на бебето и решили, че животът му е в опасност. Затова било взето решение за спешно секцио, дори без да направят и ултразвуково изследване.

По време на операцията се изяснило, че става дума за лъжлива бременност. Пациентката обаче била абсолютно сигурна, че чака дете. Тя си правила изследвания и резултатите показали, че не е бременна, но бразилката решила, че е станала грешка.

Както пише Sunday World, лъжливата бременност е доста рядко, но реално състояние. Жените могат да изпитват симптомите, характерни за истинска бременност – гадене и повръщане, нарастване на корема, трупане на тегло и умора. Но всички тези симптоми са по-скоро психологически, отколкото физиологически.

"Независимо че феноменът лъжлива бременност още не е изучен докрай, известно е, че най-често се случва при жени, които са имали проблеми с детеродните функции – например аборти или безплодие", отбелязва д-р Мани Алварес.

"Понякога психологическите фактори могат да повлияят дори на хормоналния фон. В организма се увеличава производството на хормони, характерни за бременните жени. Това може да доведе дори до появата на кърма", продължава експертът.

Що се отнася до пациентката, при която бразилските лекари открили лъжлива бременност, тя вече е изписана от болницата. Сега жената преминава курс по психологическа помощ. Съпругът ѝ разказал, че тя вече е губила едно дете.

Водещи

Най-четени