Швейцарците ще решават ще има ли бурки по улиците 14.10 | 17:53

Държавата прави референдум за забулването на мюсюлманките

От iNews.bg

Правителството на Швейцария обяви, че в страната ще има референдум дали да бъде наложена забрана за части от облеклото, които покриват лицето, като маска или мюсюлманските бурки и никаби, предаде АП. Допитването е по инициатива на над 100 хил. души, подписали се за подлагане на всенародно гласуване на решението.

Швейцарската система за пряка демокрация позволява важни политически въпроси да се решават от гражданите с пряко гласуване, отбелязва агенцията, цитирана от бТВ. Федералният съвет (правителството) трябва да определи датата на референдума, който едва ли ще бъде през тази година.

Ако вотът бъде положителен, Швейцария ще се присъедини към Франция, Австрия и още няколко европейски страни, в които е забранена появата на публични места с аксесоари, закриващи лицето. Италианскоезичният швейцарски кантон Тичино въведе такава забрана още миналата година, припомня АП.

Референдумът е по инициатива на група, включваща депутати от националистическата Швейцарска народна партия, която инициира и забраната за строителство на минарета в Конфедерацията.

Водещи

Най-четени