Шефът на НАТО: От 30 години светът не е бил в толкова напрегната ситуация 09.09 | 13:37

Северна Корея, тероризъм и настъпателна Русия едновременно не се е случвало никога, предупреди Столтенберг

От iNews.bg

За последните 30 години на нашата планета не е имало толкова голямо и сериозно напрежение. Това стана ясно от думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той предупреди, че светът е в най-опасната си позиция от едно поколение насам. И посочи редица заплахи, които в момента изплуват по глобуса едновременно – Северна Корея, терористите и все по-настъпателна Русия, които правят света по-опасен, пише The Independent, предаде "Фокус".

"Нещата са все по-непредсказуеми и сложни, защото имаме толкова много предизвикателства едновременно", заяви Столтенберг. "Имаме разпространяване на оръжия за масово поразяване в Северна Корея, имаме терористи, нестабилност, имаме все по-настъпателна Русия. Това е един по-опасен свят", подчерта той. Генералният секретар на НАТО посочи, че никога през цялата му 30-годишна политическа кариера не е бил свидетел на подобно развитие на ситуацията.

Интервюто на Столтенберг идва дни преди началото на шестдневни учения "Запад 2017" на руски и беларуски войски, за които се смята, че ще са най-мащабните от края на Студената война насам, отбелязва БГНЕС. Приблизително 100 000 души военен персонал и цивилни ще тренират в района на Балтийско море, Западна Русия и Калининград.

Столтенберг коментира и напрежението около Корейския полуостров, като защити присъствието на войски на САЩ там. В същото време обаче изказването му е доста сдържано по отношение на кризата в района. "Ако започна да спекулирам за възможни военни варианти само ще увелича несигурността и сложността на ситуацията, така че според мен моята задача не е да допринасям за това", каза той. И допълни, че усилията му ще бъдат насочени за постигането на политическо решение на кризата. В същото време обаче генералният секретар на НАТО заяви, че разбира и подкрепа военното послание на страните от региона като Южна Корея и Япония, които според него имат право да се защитават. "Те имат право да отговорят, когато забележат тези така агресивни действия. Аз също подкрепям присъствието на американски войски и сили в Корея", заяви той.

 

Водещи

Най-четени