Шотландия отлага референдума за отцепване от Великобритания 09.10 | 11:37

Страната ще изчака да види как ще се „разведат“ Лондон и Брюксел

От iNews.bg

Въпросът за провеждането на втори референдум за независимост на Шотландия е отложен докато не станат известни условията за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това заяви шотландският първи министър Никола Стърджън пред ВВС.

"Няма да правя каквито и да е било по-нататъшни оценки за срокове, докато условията за Брекзит не станат по-ясни и докато не видим какво ще означава за Шотландия всичко това. Ние отново ще обсъждаме времевата рамка, когато имаме повече яснота", каза тя. Стърджън отново се обяви против плановете на Лондон за излизане от единния европейски пазар, което по думите й ще бъде "акт на грандиозна глупост", предаде БГНЕС.

През март т.г. първият министър заяви, че е необходимо да се проведе референдум за независимостта на региона през есента на 2018 г. или пролетта на 2019 г. Удар по тези планове обаче нанесоха предсрочните парламентарни избори от 8 юни, на които Шотландската национална партия, макар и да завърши първа, изгуби значителна част от депутатските си места – 21 от 56. Според анализатори резултатът се дължи на политиката за повторен референдум. На първия референдум за независимост през 2014 г. с 55% надделя лагера за оставане в състава на Великобритания.

Водещи

Най-четени