Щайнмайер: Има реална заплаха от разпадане на ЕС 24.10 | 12:58

След няколко сериозни сътресения съюзът изпадна в турбулентност, смята първият германски дипловат

От iNews.bg

Има реална заплаха от разпадане на Европейския съюз (ЕС). Блокът попадна в зона на турбулентност след поредица от неблагоприятни събития. Това предупреди германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от вестник "Зюддойче цайтунг".

"Финансовата криза, притокът на бежанци в Европа, а също и шокът от референдума във Великобритания, предизвикаха сериозно сътресение в Европейския съюз", тласнаха Европа в зона на силна турбулентност", каза първият германски дипломат, цитиран от РИА-Новости и БГНЕС.

"Събитията от последните години, през които все повече страни в ЕС поставят под въпрос политиката на Брюксел, показаха, че политическите реалности, които мнозина смятаха за установени, сега са под съмнение", отбеляза първият германски дипломат.

"Ако забравим защо Евросъюзът е ценен, той ще загине. Допускам, че десните популисти ще се възползват от ситуацията, заяви социалдемократът, спряган за следващия президент на Германия.

Щайнмайер обяви, че министерството планира проект - обществено обсъждане на състоянието на ЕС и неговите перспективи.

"Искаме да чуем критика, за да знаем кое в Европа е правилното и кое не. Дори най-заклетите привърженици на Европа са наясно, че трябва да убедим хората отново", обясни ръководителят на германската дипломация.

Водещи

Най-четени