Ще влизаме по летищата в Европа само след скенер 31.03 | 18:00

ЕК затяга контрола след брюкселските атентати, служителите по аерогарите няма да имат достъп навсякъде

От iNews.bg

В съвсем близко бъдеще всеки човек, който влиза на някое от летищата в Европа, независимо като пътник, посрещач, работник, служебно лице или друго, ще трябва задължително да премине през проверка с металодетектор. Което се отнася също и за багажа му, дори и да става въпрос за малка торбичка. Това са част от предложенията за повишаване на авиационната безопасност и контрол в ЕС, които ще бъдат обсъдени на заседанието на Комитета по сигурност за гражданската авиация. Любопитен факт е, че срещата ще се проведе в Амстердам, тъй като след атентата от 22 март летището на европейската столица Брюксел - "Завентем", все още е затворено. В заседанието ще се включат и представители на вътрешните министерства на всичките 28 страни-членки.

Експертите ще обсъдят различните варианти и предложения за повишаване на сигурността чрез въвеждането на нови мерки по европейските летища, породени от брюкселските атентати. В частност ще бъдат разгледани и опциите за по-сериозен контрол както върху хората, които влизат в терминалите, така и върху техния багаж, съобщава източник на ТАСС. Сред основните теми, които ще бъдат обсъдени на заседанието, са въведените по руските аерогари след терористичния акт на "Домодедово" преди няколко години, както и тези в Израел. Акцент ще се постави обаче и върху мерките за контрол на самите служители по летищата. Особено що се отнася до персонала, който има достъп до затворените помещения. Не е изключено различните служители да започнат да бъдат ограничавани да ходят в сектори на аеропорта, където по принцип нямат конкретна работа.

Както iNews писа миналата седмица, засилената система за контрол в Русия работи вече близо 5 години. На практика на нито една аерогара там няма възможност човек да влезе без преди това да е проверен какво носи със себе си. Като цяло допълнителните мерки за сигурност не забавят особено много пътниците. Ако такова се случи, то е рядко и е вследствие на пристигане на голяма група хора едновременно на някой от входовете.

Водещи

Най-четени