Ще остане ли Европа на студено? Украйна, ЕС и Русия сядат отново на масата за преговори 26.09 | 07:52

Стартира тристранната среща в Берлин

От Христина Рафаилова

Стартира поредният опит Европа да не остане на студено тази зима. В Берлин започват тристранните газови преговори между Русия, Украйна и ЕС.

Надеждите на Общността и черноморската държава е спорът между Киев и Москва да бъде разрешен преди отоплителния сезон.

Украинският премиер Аресений Яценюк изрази готовността на страната му да се споразумее с Кремъл. Министър-председателят обаче за пореден път постави условието доставките на синьо гориво да бъдат на пазарни цени. От думите му стана ясно, че държавата му има нужда от 5 млрд. кубически метра газ.

Транзитът на руски газ за голяма част от страните в ЕС минава именно през Украйна. При евентуален провал на преговорите Европа може да бъде изправена пред газова криза. Управляващите у нас заявиха, че вероятността България да попадне в тази сложна ситуация е голяма.

По време на разговорите в германската столица може да бъде обсъден и проектът "Южен поток". От Брюксел заявиха, че темата ще бъде дискутирана, ако Русия повдигне въпроса.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че е против използването на енергийния сектор като политически инструмент за натиск и в частност използването на газа от страна на Русия като оръжие в спора с Украйна.

Водещи

Най-четени