Юнкер: Без ЕС Западните Балкани влизат във война 24.03 | 15:29

Председателят на ЕК предупредил Тръмп и Пенс да не подклаждат настроения за разпад на Евросъюза

От iNews.bg

Черна картина нарисува председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за Балканите. Според думите му, ако Европейският съюз се разпадне или престане да съществува, в западната част на полуострова ще избухне война. Притесненията му в тази посока явно са сериозни, след като той дори вече е запознал с тезата си властите в САЩ. Особено предвид изказванията на Доналд Тръмп около Брекзит.

В интервюто за The Financial Times Юнкер изразява загриженост от положителните реакции на американския президент след решението на Великобритания да напусне Евросъюза. Председателят на Еврокомисията е предупредил вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, че има опасност от нова война на Западните Балкани, ако ЕС престане да съществува. При което посочил като една от причините и насърчението от страна на Тръмп и други държави да последват примера на Обединеното кралство и да напуснат Общността, предаде БГНЕС.

Вицепрезидентът Пенс беше в Брюксел на 20 февруари, но досега не бяха известни подробности за разговорите му. Пред FT Юнкер за пръв път разкрива за какво се е говорило на срещата му със заместника на Тръмп. "Казах на вицепрезидента да не говорят по този начин. Да не насърчават и други държави да напуснат, защото, ако ЕС се разпадне, на Западните Балкани ще има нова война”, посочва председателят на Еврокомисията.

Юнкер е настоял също на държавите от Западните Балкани да се предложи ясна перспектива за членство в ЕС. "Ако ги оставим сами, Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Македония, Албания, всички тези държави отново ще ги видим във война”, предупредил Юнкер.

Водещи

Най-четени