Юнкер: Европа спешно да смени правилата за прием на бежанци 18.01 | 17:43

Дъблинското споразумение трябва да се прекрои до лятото, времето ни притиска, каза той

От iNews.bg

Европа спешно трябва да се задейства и да промени механизма за прием на бежанци. За това призова председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Според него страните от ЕС трябва бързо да извършат реформата на общоевропейския механизъм за предоставяне на убежище. И това трябва да бъде извършено по време на председателството на Малта през първата половина на 2017 г., каза Юнкер пред евродепутатите в Страсбург.

Юнкер смята, че "остава много да се направи" по стабилизирането на мигрантската обстановка, предаде БГНЕС. "Най-напред трябва да бъде създаден постоянен механизъм, който да позволява миграционните потоци да се управляват дългосрочно и надеждно. За целта Еврокомисията трябва да извърши реформа на Дъблинското споразумение, като установи ясна, предсказуема и справедлива система, за да бъдат подпомогнати страните, които се намират на предната линия в случай на бежански наплив", подчерта Юнкер.

Според председателя на ЕК трябва да се трансформира бюрото за европейска подкрепа в даването на убежище в истинска агенция на ЕС по въпросите за предоставяне на убежище. В тази връзка той призова всички, особено Европарламента и Съвета на Европа, реформата на дъблинския механизъм да бъде извършена в рамките на председателството на Малта и подчерта, че времето притиска европейските институции.

"Бих искал също новата агенция да започне работа със скоростта, с която успяхме да организираме единната европейска служба за гранична и брегова охрана. Защото става дума за честта на Европа, която трябва да защити своите граници по хуманен и солидарен начин", посочи Юнкер.

Водещи

Най-четени