Юнкер: Европредседателството на България бе голям успех 25.07 | 10:19

Председателят на ЕК дори пожела австрийското председателство, което започна на 1 юли, да бъде така успешно, както българското

От iNews.bg

"Това първо председателство на България на Съвета на Европейския съвет беше голям успех, за разлика от председателствата на много други страни." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред БНТ.

"Успехът се дължи на работата на премиера Бойко Борисов, на министър Лиляна Павлова, а също така заради качествата на държавните служители. Много съм доволен от резултатите, които постигна България. Репутацията ви нарасна. Всеки смята, че сега България играе централна роля в Европа", допълни Юнкер.

Според него именно благодарение на България въпросът за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани е поставен отново на дневен ред. "Премиерът Борисов беше много полезен като обясни на страните от Западните Балкани, че времето за тяхното членство още не е дошло", каза Юнкер, но добави, че именно по време на българското председателство и на усилията на София Македония и Албания са получили възможност за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Според Юнкер това ще се случи през юни-юли 2019 г.

Председателят на ЕК дори пожела австрийското председателство, което започна на 1 юли, да бъде така успешно, както българското.

Водещи

Най-четени