Юнкер: Скопие може да започне преговори за ЕС до месеци 25.02 | 18:03

Договорът за добросъседство с България повиши репутацията на Скопие, каза шеът на ЕК

От iNews.bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който днес пристигна в Скопие в рамката на обиколката си в Западните Балкани, оцени положително развитието и напредъка на Македония. След срещата си с премиера на страната Зоран Заев Юнкер каза, че страната върви по верния път и ако продължава по него, до няколко месеца може да получи препоръка от ЕК за официален старт на преговорите за присъединяване към Евросъюза. Юнкер посочи, че не е дошъл в Скопие, за да съобщи точната дата за започване на тези преговори, но отбеляза, че страната е постигнала напредък.

След разговорите Заев-Юнкер, председателят на ЕК заяви, че през изминалия период Македония е извършила реформи, които са изненадали света, а договорът с България е увеличил репутацията на държавата в ЕС, предаде БГНЕС. "Става дума за помирение на историята и географията, за решаване на дългогодишни проблеми. Направихме това с други държави, ще то направим и с вас”, увери Юнкер. Председателят на ЕК посочи отново, че резултатите за всяка държава от Западните Балкани ще се преценяват въз основа на индивидуалните й постижения. Той поръча на македонските власти да разрешат спора за името с гръцките си приятели.

На срещата си с Юнкер Заев е изтъкнал, че Македония полага усилия за насърчаване на добросъседските отношения. Македония поставя акцент върху изграждането на нови мостове на сътрудничество, на открит диалог, основан на взаимно уважение. "Насърчени от Договора за добросъседство с България, продължаваме със сериозен ангажимент да работим за решаване на проблема, който Гърция има с нашето конституционно име”, каза Заев.

Македонският премиер подчерта, че за правителството в Скопие е приемливо име с географски определител, който да разграничава Македония и едноименния регион в Гърция. Настояваме за решение, което да е трайно, да зачита достойнството и да защитава идентичността и на двете държави, подчерта Заев.

Водещи

Най-четени