Юнкер зове Западните Балкани да взимат пример от нас 17.01 | 12:28

България е предопределена да изгражда мостове между полуострова и Европа, каза още той

От iNews.bg

Предстедателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова държавите от Западните Балкани да взимат пример от нас. Добрите думи дойдоха от трибуната на Европарламента, от която той произнесе реч пред депутатите. "България е вдъхновение за страните от Западните Балкани и може да бъде цитирана като пример за успех", каза Юнкер, предаде Нова ТВ.

Днешната сесия на ЕП е първата от началото на българското европредседателство. На нея премиерът Бойко Борисов представи приоритетите на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз.

Юнкер за пореден път приветства решението на българските власти да определят като приоритет на председателството именно развитието на Западните Балкани. Председателят на ЕК подчерта, че страната ни – заради нейното географско положение, култура и език, е предопределена да изгражда мостове между своя регион и останалите европейски държави.

Останалите страни от Балканите, които се стремят към влизане в редиците на ЕС, пък трябвало, според Юнкер, да осъзнаят, че това не е даденост, а плод на много усилия. Юнкер съобщи още, че ще направи обиколка на Западните Балкани в края на февруари и началото на март, за да се запознае на място с очакванията на отделните държави.

В речта си, както и преди няколко дни в София, председателят на ЕК отново заяви, че страната ни има отлични предпоставки за присъединяване към еврозоната. В кръга на шегата Юнкер заяви: "Хубавото на българското европредседателство е, че мога да виждам моя приятел Бойко по-често от обикновено". "Бойко Борисов е доказал, че е европейски демократ, проявява воля и действа убедително", каза още председателят на ЕК.

Водещи