Юнкер иска по-строги етични правила за бившите еврокомисари 23.11 | 18:07

Нови ограничения за бившите членове на ЕК след скандала с Барозу

От iNews.bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви затягане на етичните правила за поведение на своя екип. Реформата идва след противоречия около новата работа на предшественика му Жозе Барозу в банка "Голдман Сакс", предаде БНР.

Според сега действащия регламент бившите еврокомисари нямат право да упражняват определен тип професии, свързани с техния ресор в комисията, в продължение на 18 месеца след напускането на поста. Затова те получават щедра парична компенсация.

Жан-Код Юнкер иска този ограничителен период да се удължи на 2 години - за бившите комисари и на 3 години - за бившите председатели на ЕК.

"Стриктните правила естествено не са достатъчни, за да гарантират приемливо етично поведение във всички отделни случаи, но те са незаменима отправна точка", пише Юнкер в писмо до председателя на Европарламента , без обаче да споменава за неетичната постъпка на Жозе-Мануел Барозу.

Специална етична комисия призна, че неговото назначение в инвестиционната банка "Голдман Сакс" формално не нарушава 18-месечния период, който беше изтекъл.

"Относно г-н Барозу решението на комисията е публично и ние проучваме евентуалните следващи стъпки", каза говорителят Маргаритис Схинас.

Преди обаче Юнкер да промени Кодекса за поведението на членовете на Комисията, трябва да се произнесат и евродепутатите.

Водещи

Най-четени