Ядрената сделка в Иран мина още едно препятствие 15.10 | 11:19

Съветът на пазителите на Конституцията даде зелена светлина за приемането на ядреното споразумение

От iNews.bg

Иран окончателно одобри ядрената сделка, съобщи агенция ИРНА. Висш съвет от юристи и духовници (Съвет на пазителите на Конституцията) одобри с парламентарното гласуване "за” договореността между Техеран и водещите световни сили.

Съвет на пазителите на Конституцията има за цел да реши дали даден закон или друг акт съответства на конституцията и на ислямските правила.

С негово позволение влиза в сила споразумението изработено през пролетта и лятото на тази година в дълги преговори между Иран и група световни сили – петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, Германия, и Европейския съюз.

Съгласие беше постигнато в Лозана и обявено още на 2 април, а самото споразумение е подписано във Виена на 14 юли. Според него Иран чувствително ограничава ядрената си програма и достатъчно прозрачно и убедително доказва, че тя е изключително за мирни цели, а в замяна се вдигат наложените върху страната санкции.

Очаква се санкциите против Иран да бъдат вдигнати най-късно до края на януари 2016 г. Преди това обаче страната трябва да представи убедителен доклад пред Международната агенция за атомна енергия. Срокът за това е 15 декември.

Водещи

Най-четени