Янукович: Ако аз бях президент, Украйна нямаше да загуби Крим 23.06 | 12:07

„Безкрайно съм благодарен на Путин, той спаси живота ми“, призна бившият президент

От Филипа Тодева

Шестнайсет месеца, след като бе свален от президентския пост, бившият президент на Украйна Виктор Янукович даде първото си интервю за западна медия.

Пред BBC той коментира събитията в Украйна още от генезиса на протестите срещу неговото управление. Някои казват, че свалянето на Янукович е дало старта на новата "студена война" в Европа. Самият той обаче прави изненадващ завой в изказванията си. Като изразява съжаление за кръвопролитията на Майдана, Янукович отрича всички обвинения за присвояване на държавни средства и корупция, в които бе обвинен от протестиращите.

И добавя: "Свалянето на законното правителство през февруари 2014 година е трагедията на Украйна". Янукович отрича да е давал разпореждане за стрелба по протестиращите. Припомняме, че тогава украинският спецотряд "Беркут" бе обвинен в безразборна стрелба по цивилните на Майдана, вследствие на което бе разформирован, но президентът на Русия предложи на целия отряд руско гражданство.

Самият Янукович се спаси от линч, като избяга в Украйна. А сега разказа и как точно се е случило това: "Владимир Путин взе това решение въз основа на доклад на своите спецслужби. Това бе негово право и негово дело. Той не се е съветвал с мене. Аз съм му безкрайно благодарен за това, че той е издал такава заповед и моята охрана помогна също, за да бъда изведен от страната и да бъде спасен животът ми".

Запитан дали Украйна ще се опита да си върне Крим, той казва: "Станалото - станало. Днес се задава война. Ако говорим за връщане на Крим, как ще се случи? С война? Аз предупреждавах, че те няма да спрат на Майдана и ще продължат и по-нататък. За тази година и половина, през която имаме война, Украйна за губи Крим и Донбас, както и хиляди човешки животи. Те разрушиха страната, вкараха в конфликт целия свят: Европа, Русия, САЩ", каза Янукович.

Макар да не обвинява Москва за анексирането на Крим, бившият украински президент определя загубата му като "трагедия", която не би се случила, ако той беше президент.

Водещи

Най-четени