Янукович проговори: Аз съм законният президент на Украйна 27.02 | 12:23

Държавният глава щял да се бори докрай да изведе страната си от кризата

От Христина Рафаилова

Сваленият от поста президент на Украйна Виктор Янукович явно няма намерение да се отказва от властта и продължава да смята себе си за законен държавен глава.

В специално изявление, получено от ИТАР-ТАСС, той заявява, че все още е президент на Черноморската държава. 

Янукович беше отстранен от Върховната Рада след кръвопролитията в Киев. След това той беше обявен за международно издирване. 

"Аз, Виктор Федорович Янукович, се обръщам към народа на Украйна. В настоящия момент аз считам себе си за законен държавен глава, избран въз основата на свободната воля на гражданите. Аз не мога да бъда безучастен към трагичните събития в моята родина. Аз считам, че подписаното на 24 февруари от мен, опозицията и западните ни партньори Споразумение не е изпълнено", пише той. 

Янукович добавя, че по улиците на много украински гадове се вихрят екстремисти. "По мой адрес и по този на моите съратници се отправят заплахи за физическа саморазправа. Поради това съм принуден да поискам закрила от Руската федерация от действията на екстремистите", пише политикът. 

В изявлението си той твърди, че всичко, прието от Върховната Рада, е нелегитимно, тъй като е гласувано в отсъствието на много от членовете на Партията на регионите, както и на други партии. Депутатите не били на местата си, тъй като се страхували за живота си, немалко били подложени на физическо насилие и били принудени да напуснат страната.  

Янукович изразява убедеността си, че всички приети решения от парламента скоро ще покажат своята неефективност и няма да влязат в сила. 

"В тази ситуация заявявам официално своята решимост да се боря до края за реализирането на важния компромис за извеждането на Украйна от дълбоката политическа криза. Призовавам страната ни да бъде върната незабавно в руслото на Конституцията", се казва още в текста. 

"В момента е очевидно, че народът в югоизточната част на страната и в Крим не възприема безвластието и беззаконието, при които министрите се избират от тълпата на площада. Аз като действащ президент не позволявам въоръжените сили на Украйна да се месят във вътрешнополитическите събития. В случай че някой издаде подобна заповед на въоръжените сили и силовите структури, тя ще бъде незаконна и престъпна", завършва Янукович изявлението си. 

Малко след това стана ясно, че Русия е удволетворила молбата му за закрила. 

Водещи

Най-четени