Япония и Индия подписаха споразумение за свободна търговия 16.02 | 13:15

До десет години двете държави ще отменят митническата такса за 94% от стоките

От Кристалина Илиева

Япония и Индия подписаха пакт за свободна търговия, според който до десет години двете азиатски сили ще премахнат митническите такси за 94% от стоките, които обменят, съобщават от Министерството на външните работи на Япония.

Подпис под документа сложиха министърът на външните работи Сейджи Маехара и индийският министър на търговията Ананд Шарма. Надеждите на двете страни е да бъде стимулирана двустранната търговия, която в момента възлиза на по-малко от 1% от обема на външната търговия на Япония.

През 2009 обменената между технологичната държава и югоизточния гигант стока е била на стойност 900 милиарда йени (10.7 милиарда долара).

Япония търси нови търговски партньори в района. През октомври миналата година лидерите на двете най-големи демокрации на азиатския континент заявиха желанието си за по-топли търговски взаимоотношения между подопечните им държави.

Според анализатори важен аспект на бизнес отношенията между Япония и Индия може да бъде търговията с редки земни минерали, след като зависимата от настроенията на Китай Япония започна да търси алтернативни източници на ценната суровина, без която не може да се създаде нито един високотехнологичен продукт - от смартфон до електромобил.

Индия, която вече подписа споразумение за двустранна отмяна на митническите такси с Южна Корея, но не и с Китай, става партньор номер 12 за свободна търговия на Япония.

Водещи

Най-четени