Япония отбелязва 2 г. от земетресението и аварията в АЕЦ "Фукушима" 11.03 | 08:56

Страната продължава да се съвзема от националната трагедия

От Елена Кирилова

Япония отбелязва втората годишнина от разрушителното земетресение и последвалото цунами, които предизвикаха аварията в АЕЦ "Фукушима - 1”, съобщава ИТАР-ТАСС.

24 месеца след опустошителното бедствие, което разтърси североизточното крайбрежие на Япония, в страната почитат жертвите с възпоменателни церемонии.

Японският премиер Шиндзо Абе и всички членове на кабинета също се включиха в основната церемония, провела се в Токио.Точно в 14.46 ч. (07.46 ч. българско време) събралите се запазиха минута мълчание, в мига, в който на 11 март 2011 г. страната беше разлюляна от първия трус.

През последната седмица цяла Япония си припомня националната трагедия, която се превърна в най-голямата в историята на страната след Втората световна война.

Повечето от националните телевизионни канали излъчват специални програми, показващи лицата на пострадалите от бедствията, съдбата на бежанците и живота в засегнатите райони.

Възстановителните работи са далеч от приключване, а според местните власти този процес може да отнеме от 3 до 15 години. Един от основните проблеми е бавното обновяване на разрушената инфраструктура и силната миграция.

След катастрофата 72 хил. души, жители на трите най-силно засегнати префектури Мияги, Фукушима и Ивате избраха да напуснат родните си места.

Същевременно много от останалите се борят с психически проблеми и признават, че не знаят какво да правят с живота си, след като са загубили най-близките си хора.

Водещи

Най-четени