Япония реши да се откаже от ядрената енергия 03.09 | 09:43

АЕЦ-ите ще работят още 40 години. Ще бъде забранено строителството на нови

От Ралица Стоянова

Пълен отказ от атомната енергия предвижда енергийната стратегия, която Япония реши да следва след съвещание на Министерския съвет на страната, съобщава Агенция "Фокус", цитирайки РИА Новости.

Японското правителство пое курс на преосмисляне на енергийното развитие на страната след тежката авария в АЕЦ "Фукушима-1" през март миналата година.

Пред специалистите и обществеността стояха три варианта на действие. Единият от тях беше свеждането на дела на АЕЦ в енергетиката на страната до 2030 година до нула. Другите два избора бяха или дял до 15%, или поддържане на равнище между 20 и 25%.

След множеството дискусии и беседи с участието на държавни служители, политици и граждани, резултатите посочиха, че мнозинството е гласувало именно за отказ от ядрената енергия.

В момента управляващите са в завършващата фаза на приемане на стратегията, която постила път за отказване от АЕЦ. Целта е ограничаване на срока за експлоатация на централите до 40 години и въвеждането на изрична забрана за строителство на нови АЕЦ. 

Водещи

Най-четени