Япония се готви да пусне в действие два спрени атомни реактора 05.04 | 10:26

В АЕЦ "Фукушима" имаше ново изтичане на радиоактивна вода

От Ивайло Ачев

Япония се подготвя да пусне два атомни реактора, които не работят, откакто се случи аварията в АЕЦ "Фукушима", предаде Reuters.

Реакторите, които вероятно ще заработят, са 3-ти и 4-ти в атомната централа "Охи" във Фукуи. Централата се намира в Западна Япония, в регион, който е наричан "ядрената колонада", тъй като там има много АЕЦ.

По план японският министър на търговията Юкио Едано ще пътува до Фукуи в неделя (8 април), като ще води разговори с местните власти за рестартиране на спрените реактори. Ако в крайна сметка има одобрение, тези реактори ще се първите, пуснати отново в действие, след аварията отпреди над една година в АЕЦ "Фукушима".

Междувременно в АЕЦ "Фукушима" беше засечено изтичане на радиоактивна вода, като пробивът е станал в системата за обезсоляване на морска вода. Изтекли са 12 тона тежка вода, но пробивът е овладян, казват от оператора на централата Tepco. Това е втори такъв инцидент, а трите проблемни реактора на централата са в състояние на студено изключване от края на миналата година.

Водещи

Най-четени