Яркорозово сияние освети небето над графство Кент във Великобритания и уплаши местните жители 20.10 | 15:30

Причината за яркорозовото небе се оказа много проста - става дума за изкуствена светлина, излъчена от селскостопанска компания Thanet Earth

От iNews.bg

Яркорозово сияние освети небето над графство Кент във Великобритания и уплаши местните жители, че е настъпил апокалипсисът, предаде британското издание Mirror.

Мистериозният цвят обагри небето над графството в ранните часове тази сутрин. Кадрите, заснети от местните, изглеждат като от научнофантастичен филм. В социалните мрежи започна да циркулира твърдението, че става дума за "края на света", като някои от живеещите района британци не приеха новината на шега.

Причината за яркорозовото небе се оказа много проста - става дума за изкуствена светлина, излъчена от селскостопанска компания Thanet Earth.

Thanet Earth е масивна индустриална фабрика, разположена в Birchington на остров Танет. Там се намира най-големият оранжериен комплекс в страната, който обхваща 364 кв. км. земя. На година в оранжериите се отглеждат около 400 милиона домати, 30 милиона краставици и 24 милиона чушки.

За отглеждането на зеленчуците Thanet Earth използва розови LED светлини, а през нощта над Кент се е образувала ниска облачност. Говорител на компанията обясни, че при определени метеорологични условия неминуемо има отразена светлина, особено когато над островТанет има ниска плътна облачност:

"Ние смекчаваме отразяването на светлината, доколкото е възможно, като поставяме щори в нашите оранжерии, след като светлините са включени. Непрекъснато оценяваме дейността си и нейното въздействие върху обществото, а розовите LED светлини, които използваме тук имат много по-ниски нива на емисии в сравнение с други видове светлини за отглеждане."

Това не е първият път подобен случай. През 2022 г. небето над Шанхай се оцвети в кървавочервено и ужаси китайците. Тогава се оказа, че причината за феномена е риболовна лодка, която подала червен сигнал, че е хванала улов.

Водещи

Най-четени