Ясно е името на новия френски премиер 15.05 | 16:40

Макрон възложи на Едуар Филип да състави новото правителство на страната

От iNews.bg

Вече е ясно името на новия френски премиер. Президентът на страната Еманюел Макрон, който официално встъпи в длъжност вчера, вече обяви, че избраният от него за министър-председател на страната е Едуар Филип. Това съобщават световните агенции, предаде бТВ.

Едуар Филип е френски адвокат и политик. Роден е през 1970 г. в Руен и е заместник-кмет на Хавър. Филип не е член на движението на Макрон "Напред”.

Изборът на новия френски президент за премиер на страната е член на Републиканците и е приближен на кмета на Бордо и бивш премиер Ален Жупе. През 2016 г. работи като говорител в предизборния щаб на Ален Жупе.

Едуар Филип се познава с Макрон още от студентските години, тъй като двамата са учили в един университет, допълва Нова ТВ. Освен това бъдещият премиер споделя голяма част от възгледите на новия френския президент, особено по отношение на икономиката и социалната сфера.

Още с избирането на Еманюел Макрон за президент се предполагаше, че Филип ще бъде новият премиер, тъй като отговаря на 3 от важните за Макрон критерия: символизира политическото обновление, тъй като е само на 46 години, поддържа идеите на умерено-десните движения и е запознат с политическия терен.

По-късно Макрон ще има и друга важна задача. Той ще бъде на първото си официално посещение в чужбина – в Германия. В Берлин новият президент на Франция ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. По този начин той ще продължи традицията френският държавен глава да се среща с лидера на Германия, започната от предшествениците му. Освен това на тази среща се гледа и като на изключително сериозно събитие от гледна точка на развитието на ЕС и добрите отношения между двете водещи държави в континентална Европа.

Водещи

Най-четени