Смехът е най-доброто лекарство 17.09 | 18:50

Простата истина знаем от бабите си, но защо е така – обясняват учените

От iNews.bg

Че смехът е най-доброто лекарство, знаем още от бабите си. Има ли обаче това твърдение научното основание? Да се посмеем с приятели наистина помага да се справим с болката, показа ново международно изследване, ръководено от учени от Оксфордския университет.

Усилието да се разсмеем от сърце ни кара да се почувстваме умора и тогава организмът започва да произвежда ендорфин. Хормонът се произвежда в мозъка и неговата цел е да помогне да се справим с болката и връща чувството за щастие.

Учените са категорични – 15 минути забава с приятели притъпяват усещането за болка с 10%. Изискването обаче е да се смеем истински, а не просто да се усмихнем на някоя шега.

По време на силен смях човек извършва поредица от бързи вдишвания без да задържа дъха си. Това е неволеви механизъм, който освобождава ендорфин.

По време на проучването, продължило десет години, на участниците са прожектирани филми – от типа "Мистър Бийн" или "Приятели" или игра на голф и образователни програми. Но нито уроците по голф, нито образователните филми са успели да повишат прага на чувствителността и да активират производството на ендорфин. Учените обаче са установили, че, гледайки комедии, хората са се смеели поне една трета от времето и през това време чувствителността към болката е намаляла значително.

"Много малко са изследванията върху смеха и неговата роля в обществото", коментира един от водещите учени по програмата – професор Робин Дънбар от Института по социална и културна антропология в Оксфордския университет.

И при хората, и при приматите смехът играе много важна роля в социалното общество. Но изследванията са много малко на брой, допълват още от Оксфордския университет.

Най-четени