Арест на протеста срещу Фандъкова 06.10 | 10:00

Недоволни поискаха оставката й заради ремонтите в София

От Ани Романова

Протести и арест вчера заради спорния ремонт на улица "Граф Игнатиев” в София. Недоволни се събраха пред сградата на общината в петък с искане за оставката на кмета. Стигна се и до ескалация на напрежението. От кметството призоваха да се изчака краят на ремонта.

Очакваше се протестът да протече спокойно, защото беше обявен като изява на недоволство в обедната почивка, за да може гражданите да се включат. Оказа се обаче, че напрежението ескалира и се наложи полицията да се намеси.

Стигна се и до задържането на един от протестиращите. По данни на полицията задържаният мъж е криминално проявен. Протестиращите видяха провокация в работата на строителите, които работят по разкопките на "Московска” 33 и спряха машините със сила.

До изостряне на тона се стигна не само пред общината, а и на политическо ниво, като думата "Оставка” се чуваше не само от гласовете на недоволните пред сградата на общината, а и от гласовете на различни политически партии. Членове на "Да, България” застанаха зад организацията на протеста, а опозицията от ляво поиска лична отговорност от кмета Йорданка Фандъкова.

"Не искаме оставки на буфери като Евгени Крусев. Искаме отговорност от първо лице. Очевидно е, че в последната година от мандата, която остава на г-жа Фандъкова, ще й се наложи да изпие горчивата чашата на плодовете от 10-годишното й управление. Затова остава единствено нещо – да се оттегли”, призова общинският съветник от БСП Калоян Паргов.

"Дайте възможност, за да видим какъв ще бъде крайният резултат и тогава да коментираме кой го харесва и кой не. Подминавайте спекулациите с усмивка”, заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

"Това е изключително сложен ремонт. От повече от 100 години тук инженерната инфраструктура не е сменяна и затова отнема толкова време”, допълни общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев.

Докато политическите партии си разменяха обвинения, работата по отстраняването на дефектите продължи. Пред NOVA главният архитект на София заяви, че контролът е налице. Краят на ремонта ще бъде през март 2019 г.

Притеснение от качеството на ремонта изрази и кметът на "Средец” Мария Ачкова. В писмо, публикувано на интернет страницата на района, тя казва, че се чувства притеснена от качеството, което вижда под сградите. Протестиращите от своя страна заявиха, че ще бранят и градинката "Кристал”, която също се ремонтира.

Водещи

Най-четени