До седмици се очаква развръзка по завода за отпадъци на София 14.05 | 15:53

Веднага след одобрението на първата фаза на проекта може да започне строителството

От Елена Коцева

До няколко седмици се очаква одобрението на първата фаза от проекта за интегрирана система за управление на отпадъците в София.

Това заяви генералният директор на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Дирк Анер при посещението си в столицата.

По думите на Анер веднага след одобрението на първата фаза на проекта за завод за отпадъците ще може да започне изграждането на депото за неопасни отпадъци край село Горни Богров.

Столичната община е провела процедурата за избор на изпълнител и има класиран участник от нея, но все още не са приключили процедурите по обжалване на обществената поръчка. След завършването им и потвърждаване на класирането, ще може да бъде започнато изграждането на депото.

За другия обект, част от първата фаза на проекта - компостиращата инсталация, предстои обявяване на нова общественапоръчка, а за втората фаза на проекта остава изграждането на завод за механично биологично третиране на отпадъците.

В момента тече процедура по установяване на това дали произвежданите от него горивни блокчета ще се използват като гориво за производство на топлоенергия в "Топлофикация София".

Дирк Анер разгледа строителството на метро станция "Лъвов мост" - обект, който е част от финансирания по ОП "Транспорт" втори лъч на Софийското метро, съобщава БТА.

Водещи

Най-четени