Студентски проекти възраждат Водната кула в Лозенец 27.10 | 14:57

Кметът на столичния район иска да извади от забравата сградата и да я превърне в културно средище

От Миглена Ивановa

Изявени студенти по архитектура съживиха с нова визия фасадата и пространството около Водната кула в столичния район „Лозенец”. Бъдещите архитекти представиха и защитиха своите проекти на специално събитие, организирано от кмета на район „Лозенец” Прошко Прошков.

През последните години кулата успешно се превъплъщава в арт пространство като домакин на театрални постановки и фестивали. Новият й облик бе илюстриран с прожекция на филм от лятното издание на Водна кула – арт-фест 2010.

Отличените проекти за превръщане на Водната кула в културен център са дело на на студенти от Нов български университет. Няколко месеца по-рано, район „Лозенец”, съвместно с Нов български университет, проведе студентски архитектурен конкурс на тема „Културно-историческото бъдеще на Водната кула – възможни архитектурни решения за превръщането й в културен център”. Състезаваха се осем проекта, а първите три, класирани в конкурса, бяха представени в Седмица на архитектурата в София (Sofia Architecture Week).

Водната кула е изградена през 1929 г. - златният век в архитектурата на Стара София. Когато техническата нужда от нея отпада, в продължение на десетилетия кулата е занемарена. Напоследък все по-често сградата и пространството около нея са домакини на разнообразни културни събития. Мястото постепенно се превръща в  средище на съвременното изкуство.

Инициативата на кмета на района Прошков  е да възвърне блясъка и да извади от забравата тази интересна и незаслужено пренебрегвана сграда, като прибави културен акцент към нейното архитектурно значение.

Водещи

Най-четени