"Лъвовете" се сринаха с 12 места в ранглистата на ФИФА 17.10 | 12:10

Пораженията от Чехия и Армения костваха сериозния спад на България

От Божидар Азманов

Националният отбор на България регистрира огромно пропадане в ранглистата на ФИФА за месец октомври.

Лъвовете се смъкнаха с цели 12 позиции и така вече са на 76-то място. В предишното издание на класацията момчетата на Любо Пенев бяха 64-ти.

В последните си два мача обаче българите допуснаха две поражения - от Армения с 1:2 в Ереван и от Чехия с 0:1 на Националния стадион "Васил Левски" и това доведе до голямата загуба на позиции.

Така освен че пропуснаха шанса да играят на бараж на Мондиал 2014 и останаха на 4-то място в група В на квалификациите, "лъвовете" бяха изпреварен от страни като Сиера Леоне, Йордания, Либия и Куба.

Начело на ранглистата и през този месец остава Испания с 1513 точки, докато Германия измести Аржентина от втората позиция. Италия бележи солидно пропадане и от четвърта вече е осма. На мястото на италианците се изкачи Колумбия, а Белгия вече е номер 5.

Останалите в Топ 10 са Уругвай, Швейцария, Холандия и Англия. "Трите лъва" правят завръщане челната десетка, след като преди месец бяха 17-ти. Бразилия пък изпадна от нея и е на 11-то място

От досегашните ни съперници Чехия се изкачва с пет места до номер 27. Едно място по-напред са датчаните, които отстъпват три позиции. Победата над България и равенството с Италия пък изкачва Армения до 38-то място. Малта също напредва с две позиции и вече е 140-та.

Водещи

Най-четени