"Студената война" в атлетиката бе спечелена от Русия 19.08 | 12:14

Исинбаева и компания сложиха край на доминацията на САЩ

От Даниел Любомиров

Русия сложи край на 12-годишната доминация на САЩ на световни първенства по лека атлетика и спечели 1-вото място в класирането по медали от планетарния шампионат в Москва.

Домакините се поздравиха със 7 световни титли от битките на стадион "Лужники", с което изпревариха с 1 злато вечните фаворити от САЩ.

Все пак американците се окичиха с повече отличия - 25 срещу 17 за представителите на "сборная", но това е слаба утеха за спортната суперсила.

Очаквано на 3-то място в класирането по медали завърши родината на кралете на спринта - Ямайка, която има 6 златни отличия (колкото и САЩ), но изостава по броя на сребърните.

Хегемонът в дългите бягания Кения е на 4-та позиция с 5 титли, една от които обаче е историческа, защото е в бягането на 800 метра при жените.

Топ 5 по медали от Москва допълни Германия, която приключи с 4 триумфа и общо 7 отличия.

България не спечели медал за 3-ти пореден път на световно първенство, като за последно Даниела Йорданова се окичи с бронз във финала на 1500 метра на шампионата в Осака през 2007 година.

В Москва България се отчете с 1 точка, благодарение на 8-ото място на Георги Иванов във финала на гюлето. Ивет Лалова беше 9-а на 100 и 200 метра, а Силвия Дънекова - 14-а във финала на 3000 метра стипълчейз, но само състезателите от топ 8 получават точки.

Класирането по медали на световното първенство по лека атлетика в Москва можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

Водещи

Най-четени