3-та титла от Сочи за Бьорген, българка 50-та 22.02 | 13:13

Антония Григорова-Бургова единствена завърши в масовия старт при жените

От Даниел Любомиров

Българката Антония Григорова-Бургова завърши на 50-та позиция в най-престижната дисциплина от олимпийския турнир по ски бягане в Сочи – масовия старт на 30 км при жените.

Григорова-Бургова, която разделя подготовката си между бягането и ски ориентирането, загуби 2 минути в последните километри преди финала и пресече линията на 12 минути изоставане след олимпийската шампионка Марит Бьорген (Норвегия).

Другата родна представителка – Теодора Малчева – не можа да финишира и така само 54 състезателки на практика участваха в крайното класиране.

Това е трети златен медал от Сочи 2014 за фантастичната Марит Бьорген, която вече триумфира в скиатлона на 15 км и в отборния спринт заедно с Инквилд Йостберг. Така Бьорген се изравнява с кралицата на биатлона от Беларус Дария Домрачова, която също спечели три титли на тази Олимпиада, но нейните отличия са завоювани само в индивидуални дисциплини.

На второ и трето място в масовия старт финишираха други две представителки на Норвегия – родината на ски бягането. Терезе Йохауг грабна втория си медал от Сочи, като се задоволи със среброто, изоставайки с 2.6 секунди от Бьорген, а 32-годишната Кристин Стейра спечели първото си индивидуално отличие от Олимпиада, ставайки трета с пасив от 23.6 секунди.

Водещи

Най-четени