Арсенал ликува с първа купа от 9 години 17.05 | 21:38

Лондончани с пълен обрат във финала срещу Хъл

От Иво Вецев

Подигравките към Арсенал могат да приключат, след като лондонският отбор осъществи пълен обрат срещу Хъл Сити и след продължения стигна до 3:2 във финалната среща за ФА къп, печелейки трофея за 11-и рекорден път (отборът изравнява Манчестър Юнайтед на върха).

Арсенал нямаше как да почне по-слабо мача, след като още в 8' лондончани изоставаха в резултата след голове на Честър (4) и Дейвис (8), но за щастие в 17' Касорла с отличен пряк свободен удар успя да върне надеждите на "артилеристите".

Те се добраха до равенството в 72', след като като Косчелни беше точен след центриране в наказателното поле от корнер и пас на Жиру, но до гола нямаше да се стигне, ако съдията не беше отсъдил корнер след удар на Саного в аут.

"Топчиите" опитаха да спечелят мача в редовното време, но така и не успяха да се разпишат, а само 5 минути след началото на добавените 30 Жиру нацели гредата зад МакГрегър.

Все пак активните действия на лондончани дадоха резултат в 18' на продълженията, когато Жиру с пета намери Рамзи и уелският национал заби топката във вратата за крайното 2:2, което сложи край на сушата на Арсенал.

Това е първи трофей от 2005 година насам, когато Арсен Венгер и компания успяха да стигнат до същия този трофей. В същото време Хъл Сити не успя да стигне до първия си значим трофей в английския футбол въпреки ранния аванс.

Трите гола в първите 17 минути пък се оказаха рекордно постижение, тъй като в нито един друг финал в 133-годишната история на турнира не бяха отбелязвали толкова голове. Освен това, откакто финалът се завърна на "Уембли" това е най-резултатният двубой.

Въпреки загубата си обаче Хъл Сити ще дебютира и в Лига Европа, но ще почне от квалификационните кръгове. Арсенал пък записа уникален обрат, с който феновете забравиха злополучния финал, в който Бирмингам спечели Купата на лигата.

Най-четени