БОК помолен да отговаря за олимпийската подготовка 25.10 | 17:48

Комитетът се срещна с федерациите на олимпийските спортове

От Даниел Любомиров

Ръководството на БОК се срещна с представители на Българските спортни федерации. Дискусията, чиято цел беше разработване стратегия на БОК за период 2013 – 2020 естествено премина в анализ на цялостното състояние на спорта у нас.

От предложенията БОК да поеме администрирането на Олимпийската подготовка, модел, който е успешен от години в много страни от Европа, до обсъждания за статута на треньора и кадрите в спорта, състоянието на спортните клубове и спортните бази, функциите на спортните федерации като основен фактор в системата и ролята на министерството във формиране на държавна политика в областта на спорта .

Общо бе мнението, че след анализ на състоянието на спортната система и модела, по който се работи до сега, трябва да се направят промени, които да гарантират в дългосрочен план успех в елитния спорт на основата на системна работа с младите спортисти.

"Всички си казаха болката и къде виждат правия път – каза след форума Стефка Костадинова, председател на БОК. – Ще има още няколко такива срещи. Ще бъде много добре, ако БОК отговаря за олимпийската подготовка."

На срещата бе сформирана комисия, която да разгледа и всички предложения и да ги обедини. Работата ще продължи поне няколко месеца, за да може на общото събрание на БОК през март стратегията да бъде приета.

В комисията, която е отворена, влизат Крум Рашков, Стефан Китов, Величка Христева, Цено Ценов, Даниел Павлов,Румяна Динева. Тя ще се ръководи от Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.

Водещи

Най-четени