Барселона помирява Израел и Палестина с приятелски мач 22.02 | 15:29

Каталунците искат да организират приятелска среща срещу обединен отбор на Палестина и Израел, като целта е промотирането на мир между двата народа

От Мариян Найденов

Барселона иска да организира приятелски мач срещу обединен отбор на Палестина и Израел, като целта е промотирането на мир между двата народа, съобщиха от клуба.

Делегация на каталунците, начело с президента Сандро Росел, е на посещение в Израел, за да преговаря за уреждането на контролата.

Росел се е срещнал с президента на Израел Шимон Перес и двамата са обсъдили възможността това да се случи.

След срещата двамата президенти излязоха с общо становище, в което босът на Барса е обявил желанието на отбора да гостува с първия си състав в Израел за приятелски мач.

Шимон Перес приветства инициативата на каталунците. "Аз съм президент на Израел. В света има много страни, но само една Барселона. За мен е голяма чест, че имам шанса да работя за реализирането на този проект заедно с президента Росел и президента на палестинската автономия".

След срещата си с Шимон Перес, Сандро Росел даде пресконференция, на която потвърди, че лидерите на Израел и Палестина са приели инициативата на Барселона с голям ентусиазъм.

"Трите страни направиха първата стъпка този мач да стане реалност и отсега нататък ще работим заедно за постигането на целта. Длъжни сме да опитаме да заздравим мира и диалога, като свалим бариерите между Израел и Палестина", каза Росел.

Все още е рано да се говори за детайли около мача, но идеята е той да се проведе на 31 юли тази година, а Барселона да играе срещу отбор, съставен от футболисти на Израел и Палестина. Мястото на срещата също не се знае, но по всяка вероятност изборът ще падне на Тел Авив, който разполага с най-големите стадиони.

Освен че ще промотира мира между двете нации, мачът ще бъде и с благотворителна цел, като събраните средства ще отидат за проекти, подпомагащи младите израелци и палестинци.

Въпреки всички трудности, съпътстващи инициативата, Сандро Росел е убеден, че "нещата не могат да се случат, ако не опиташ, а Барселона няма да се откаже". Той също така потвърди, че всички играчи на каталунския клуб изцяло подкрепят благородната кауза.

Водещи

Най-четени