Без публика в домакинствата на Ботев (Пд) и Левски 11.03 | 19:09

Наказаха двата отбора заради ексцесиите от събота

От Даниел Любомиров

И Левски, и Ботев (Пловдив) си изпатиха след грозните сцени по трибуните на стадион "Христо Ботев", които хвърлиха сянка върху дербито от 17-ия кръг на първенството.

Левски беше наказан да изиграе домакинството си на Литекс в сряда на стадион "Георги Аспарухов" пред празни трибуни заради ексцесиите под Тепетата.

Така дербито от четвъртфиналите в турнира за Купата на България няма да премине при вдъхновяваща атмосфера.

"Канарчетата" също ще изтърпят наказание за домакинство пред празни трибуни, но това ще се случи чак в 20-ия кръг от първенството.

Тогава Ботев приема Черно море на "Колежа", но билети за привържениците на футбола няма да бъдат продавани.

Освен това, и Левски, и Ботев (Пловдив) получават сериозни финансови санкции за оведението на зрителите - "канарчетата" са глобени с 10 000 лева, а "сините" със 7 000 лева.

Ръководителите на Левски трябва да възстановят също така и щетите, нанесени на стадион "Христо Ботев".

Иначе Спортно-техническата комисия към БФС осъди сблъсъците между фенове и полиция на стадион "Христо Ботев" и призова мачовете да не се превръщат в бойни полета.

Ето текста от последните решения на СТК по случая:

На проведената среща на ръководството на БФС с делегатите на БФС и изп. директори на ФК проведена на 22.02 и 23.02.2013 г. и на срещата организирана от МВР с отговорниците по сигурността и координаторите за връзка с привържениците, бе прокламирано желанието на БФС футболните срещи да станат място където всеки може да отиде със семейството си без да ги е страх за живота им.

Ясно бе разяснено на всички, че за целта е необходимо стриктно да се спазва Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, нормативните актове на БФС, както и директивите на ФИФА и УЕФА за неизползване на пиротехнически изделия на футболни срещи.

Предвид горното и случилото се на срещата от 17-ти кръг на "А" ФГ ПФК"Ботев" Пд - ПФК"Левски", СТК призовава всички футболни клубове, фен клубовете към тях, както и всички верни привърженици на футбола, футболните срещи от вътрешното първенство да не се превръщат в бойно поле, а  посещението на футболна среща да е празник и възможност да се подкрепи любимия отбор.

Водещи

Най-четени