Бербатов 12-ти сред голмайсторите на 21-ви век 11.07 | 13:37

Дидие Дрогба оглавява класацията за най-добър нападател в света

От Божидар Азманов

Бившият нападател на Челси Дидие Дрогба стана първият футболист от началото на 21-ви век, който е отбелязал 100 гола за националния си отбор и в различните международни клубни надпревари.

Така той оглавява класацията за най-добър нападател на Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS).

Дрогба има има 55 гола за Кот д`Ивоар и 45 в клубните турнири.

Единственият българин, който фигурира в топ 100 е Димитър Бербатов. Той заема 12-та позиция със 72 попадения, 35 от които са за България и 39 за клубните, отбори, които е представлявал от началото на това столетие - Байер Леверкузен, Тотнъм и Манчестър Юнайтед.

В последното издание на класацията Митко бе девети. Той обаче се отказа от националния отбор през май 2010 година.

Все пак зад него остават голмайстори като Златан Ибрахимович, Клаас Ян Хунтелаар, Уейн Рууни, Марио Гомес, Диего Форлан, Радамел Фалкао и доста други класни нападатели.

В десетката след Дидие Дрогба се нареждат таранът на Лацио Мирослав Клозе с 90 гола и отказалият се от активна състезателна кариера Рууд ван Нистелрой, който е нанизал 87 попадения.

На четвърто и пето място се нареждат Тиери Нари (87 гола) и Самуел Ето'о (85). Лионел Меси, който през първата половина на 2012 година реализира впечатляващите 15 попадение, вече е шести с 84 гола, колкото има и седмият Давид Вия. Испанецът обаче не е играл от декември, когато счупи крака си по време на Световното клубно първенство.

Звездата на Реал Мадрид и основен конкурент на Меси Кристиано Роналдо е девети със 76 попадения, а пред него е легендата Раул Гонзалес Бланко със 78 точни изстрела.

Десетката затваря нападателят от Ангола Флавио Амадо, който има 75 гола, а между него и Бербатов е друга легенда, която още се подвизава по футболните терени - Андрий Шевченко със 74 попадения.

Класацията взема под предвид головете, вкарани от футболистите за националните отбори и за техните клубове в международните срещи.

Водещи

Най-четени