Бербатов редом до Меси и Роналдо в голмайсторска класация 17.10 | 10:54

Българинът сред 10-те най-добри реализатори на десетилетието

От iNews.bg

Българският нападател на Монако Димитър Бербатов получи поредно признание за голмайсторските си качества. Благоевградчанинът, който е рекордьор по голове за националния отбор на България, попадна в топ 10 на най-добрите реализатори от шестте водещи първенства в Европа за последната декада (от 2004 г. насам).

Класацията е изготвена не на база лични предпочитания или с гласуване, а за целта са използвани безпристрастни статистически критерии като футболистите събират точки по системата гол плюс асистенция. 

За периода 2004 - 2014 Бербатов е наказал противниковите вратари 138 пъти и дал 53 голови подавания, което го нарежда на 9-то място в класацията, която е изготвена, за да отбележи дебюта на Лионел Меси за Барселона (16.10.2004). Митко е постигнал тези впечатляващи показатели с екипите на 5 отбора - Байер Леверкузен, Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Фулъм и Монако.

Естествено, на първо място е аржентинският гений, който съвсем скоро ще подобри поредния си рекорд. Лидерът на Барселона има 349 точки (249 гола и 100 асистенции) - толкова, колкото и най-големият му съперник за индивидуалните награди - Кристиано Роналдо. Разликата е, че португалецът има повече голове, а Меси е направи повече асистенции, като звездата на Реал Мадрид е изиграл и повече мачове за разглеждания период.

Трети в класацията е Златан Ибрахимович, а останалите футболисти, които попадат в топ 10, може да видите в Sporta.bg>>

 

Водещи

Най-четени