Бойко Борисов не бил помагал на Левски 01.09 | 18:32

Ако бях на мястото на "Газпром", не бих спонсорирал ЦСКА, призна Иво Тонев

От Константин Симидчийски

Председателят на УС на Левски Иво Тонев гостува в предаването на Крум Савов по Канал 3, като един от силните хора на "Герена" говори по куп теми, свързани със столичния клуб.

Тонев отново разкри подробности около продължаващата реконструкция на сектор "А" на ст. "Георги Аспарухов", като не пропусна темите за "Газпром", финансирането на клуба и лошите резултати на Левски в последно време.

"Взех решение да подам оставка още преди злополучния мач със Славия. Сега съм се концентрирал изцяло върху изграждането на сектор "А". ..Стадионът и базата са нещата, които дават основата на един клуб. Играчите, които се купуват са преходни, но базата дава основата", започна Тонев.

Бившият директор на Локомотив (Сф) разкри и подробности около фирмата, която изгражда сектор "А" на "Герена".

"Изграждането на сектора се финансира от нас, като имаме и сключен един договор с компания, която в следващите 10 години има право да провежда концерти на "Георги Аспарухов". Чуждестранна е фирмата, но е заложено, че концертите ще бъдат съобразени с мачовете. Заради този договор не подписахме с голяма немска фирма, която щеше да построи три сектора", довери Тонев.

Иво Тонев коментира декларацията на останалите клубове, които се обявиха против евентуална помощ на "Газпром" по посока Левски. Тонев също така посочи, че не вижда шанс "сините" да изпаднат в тежката ситуация на вечния враг ЦСКА.

"Газпром" е една тема по която имаше много интересни неща през последните месеци, но не искам да говоря за това. Има една стара приказка - "В ада на всички казани на всички държави има пазачи, само на българския няма, защото ако някой тръгне да излиза, останалите го връщат обратно". Не искам да нападам колегите, които излязоха с декларация. Ще мине време, ще стане ясно".

"Не искам да коментирам ЦСКА. Не искам да им се подигравам, но е несериозно да говоря за тях. Левски е сериозна институция и не вярвам да се стигне до подобие на ЦСКА", посочи още той.

Попитан откъде идват парите в Левски, Иво Тонев отговори: "Парите са от ВТБ, Тодор Батков, МТел и всякакви други приходи, които има всеки един клуб".

Според Иво Тонев, бившият премиер на България Бойко Борисов не помага на Левски. Шефът на "сините" дори призна, че не би посъветвал "Газпром" да влезе в ЦСКА.

"Няма как да помага на Левски. Аз не мисля, че той е повлиял на "Газпром" за Левски. Аз ако съм на мястото на руснаците и аз не бих споносирал оня отбор от Борисовата градина. Преди няколко години - да, бяха на много добро финансово ниво, но сега не са така. Показахме на руснаците какво имаме, как работим, какво е Левски и хората бяха впечатлени от това, което видяха.

Иво Тонев разкри, че първи е провел разговори с новия треньор Славиша Йоканович, който му е бил предложен от негови приятели.

"И аз, и Наско Сираков поканихме Йоканович, ако трябва да съм честен. Аз говорих с него първо, защото ми го предложиха приятели. Говорих с него поради причина, че те в този момент бяха заедно в Сърбия. Съобщих на Сираков, че има такова предложение. Сега е моментът да кажа ясно и точно, понеже се писаха разни неща, с него имам отлични отношения. С Йовов и Йоканович - също", посочи Тонев.

Попитан за отношенията си със спортния директор Наско Сираков, които са широко коментирани, Иво Тонев отвърна: "Не искам да коментирам отношенията ни с Наско преди това. Имахме двамата дълъг разговор насаме. Каквото сме имали да си кажем, сме си го казали. Левски е над всички. Отборът преживява труден период и трябва да се съвземе, за да бъде това, което всички искат. Феновете ни бойкотираха, но взеха изключително правилно решение, без никой да се опитва да им влияе. Заради тази публика Левски е бил и винаги ще бъде най-великият отбор в България".

Най-четени