Бразилският президент Дилма Русеф се срещна с директори на ФИФА 04.10 | 13:31

Генералният секретар на ФИФА Джером Валке и президентът на Бразилия обсъдиха проблемите около Мондиал 2014

От Краси Киров

Президентът на Бразилия Дилма Русеф ще се срещне с високопоставени лица от ФИФА следващия понеделник в опит да подобри отношенията на двете страни покрай организацията на Световното първенство през 2014-та година.

Генералният секретар на ФИФА Джером Валке вече се срещна с Русеф лично в Белгия, където се проведе среща на върха на Европейския съюз.

Говорителката на бразилския парламент Лаиш Гарсия обяви, че това е първа среща от подобно естество между представители на ФИФА и президента, така че трябва да се работи за заздравяване на комуникацията.

Около организацията на Мондиала в Бразилия има всякакви проблеми, включителнo и спонсорски изисквания и други финансови проблеми.

В момента тече сериозна дискусия около разпределението на доходите от рекламни права между ФИФА и бразилското правителство, като и двете страни се опитват да намерят правни доводи, за да спечелят повече от средствата.

Опозиционната партия на демократите в Бразилия роптае срещу ФИФА, защото се смята, че кабинетът ще стане подчинен на футболната централа и ще дължи прекалено много пари, които ще дойдат от рекламодателите.

По-късно тази година ще се гласува официално целия договор между Бразилия и ФИФА за подялба на доходите, като именно за това Дилма Русеф започва интензивни срещи с Джером Валке.

Най-големият скандал около подготовката за Мондиала е спирането на реновирането на Международното летище в Сао Пауло, което е много важен възел между Бразилия и очакваните чужденци по време на Световното и Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016-та година.

12 града ще бъдат арени на мачове от Мондиал 2014 и постоянно има критики към бавната работа по стадионите.

Водещи

Най-четени