България завоюва шесто и седмо място на европейското първенство 18.09 | 16:32

Кристина Бончева и Луиза-Мария Русинова заеха най-предно класиране от 6-е български лодки на европейското първенство по гребане в Пловдив

От Краси Киров

Кристина Бончева и Луиза-Мария Русинова заеха най-предно класиране от 6-е български лодки на европейското първенство по гребане в Пловдив.

21-годишната пловдивчанка и 19-годишната софиянка завършиха на 6-о място във финал А на двойка без рулеви. В него румънките Лупаску и Албу триумфираха с третата си европейска титла.

Георги Божилов спечели убедително Б-финала на мъжкия скиф със 7:18,19 мин, изпреварвайки атакуващия го грък Дионосиус Ангелопулос с половин лодка. Така след сребърния медал от световното първенство до 23 г. в Амстердам, българинът вече има в колекцията си и седмо място в Европа. Европейската титла стана притежание на Мидаускас Грисконис (Лтв).

Двойката ни скул лека категория Златко Караиванов и Васил Витанов изпревариха в последните метри за второто място във финал Б турците Барбарос Гозуток и Браян Сомес и заеха 8-а позиция в крайното класиране.

Победители в гонката станаха Йошка Хелмер/Флориан Берг (Ав) с време 6:44,09 мин., а със златните медали се закичиха Лоренцо Бертини и Елиа Луини (Ит).

С добър тактически план Неделчо Василев и Любомир Господинов успяха да завършат трети в гонката за разпределине на местата от 7-о до 12-о и заеха 9-а позиция на двойка скул. Титлата спечелиха Солиус Ритер и Роландас Масцинскас от Литва.

Двойката ни без рулеви - 19-годишните Тери Георгиев и Кристиян Василев, остана 12-а в крайното класиране на надпреварата. Европейски шампиони станаха Николас Николас и Апосотолс Кунтолас от Гърция.

19-годишната Теодора Гешева също се задоволи с 12-ата позиция, след като изостана от самото начало във финал Б от петте си съпернички. Европейската титла спечели световната шампионка Мирка Кнапкова (Чех).

"Това са младите надежди на българското гребане. Бъдещето е в тях и имат потенциал, коментира спортният министър и бивш национален треньор Свилен Нейков.

"На границата сме от големия финал на европейско първенство и до олимпийските квоти. Вярвам, че ще успеем да вземем 1-2 визи за Игрите в Лондон догодина. Всичките ни гребци са под 23 години, но се състезават, освен с връстниците си, и с мъжете и жените. Георги Божилов беше в големите лодки и от скоро е на скиф, което е най-тежката дисциплина. Ако го запазим за гребането, той може да развие големия си потенциал."

На церемонията по закриването министър Свилен Нейков, председателят на организационния комитет на първенството Иван Попов и зам. кметът на Пловдив Георги Титюков получиха медали за заслуги към организацията на европейското от Международната федерация по гребане (ФИСА).

Водещи

Най-четени