България остана без медал от Световната лига 22.07 | 01:04

"Лъвовете" не издържаха в трилър срещу Италия

От Иво Вецев

В изключително драматичен двубой България не успя да издържи психически и записа загуба от Италия с 2:3 (25:21, 21:25, 20:25, 25:21, 7:15) в спор за бронзовите медали в тазгодишното издание на Световната лига.

Така за 5-и път "лъвовете" не успяха да счупят прокобата на 3-то място в този турнир, тъй като до момента България няма медал от тази надпревара, но за сметка на това има 5 "малки финала" - всички от тях загубени.

Днес в Мар дел Плата възпитаниците на Камило Плачи показаха характер и много силна защита, но сервисът продължи да е под нужното ниво и в крайна сметка това се оказа решаващо в срещата. Цветан Соколов беше далеч от формата си, а слаб мач записа и Валентин Братоев, който след хубаво начало се загуби.

Милушев се включи добре от резервната скамейка, но в решителната 5-а част нервите на българите не издържаха и те отстъпиха на по-опитния отбор на Италия. Важно е да се отбележи, че блокадата на отбора вървеше много, като "лъвовете" записаха цели 17 точки на този елемент.

Тодор Алексиев беше най-полезен за нашия отбор, като записа 21 точки на своята сметка. Соколов се отчете с 14, но беше разбит от италианската защита, която намери противодействие срещу него. Гоцев записа 10 точки, колкото имаше и Йосифов.

Голямата изненада в отбора на Италия Лука Ветори заби 29 точки в нашето поле, а със 17 завърши Иван Зайцев, който взе мястото на Савани като посрещач.

Първи гейм

Срещата започна равностойно, като България дори поведе с две точки, но затрудненията при посрещането на сервисите на Бирарели и Зайцев коства аванса на родните представители - 7:8. Последваха и нови проблеми за националите, а италианците се отдалечиха на 3 точки.

Хубави блокади на Соколов и Йосифов ни върнаха в гейма, като срещата продължи точка за точка най-вече заради грешките ни от сервис - 15:16. След техническата пауза Италия отново дръпна с две точки.

Гоцев обаче направи две поредни блокади за 18:18, а след това и Алексиев се отчете с блок - 7-и блок за "лъвовете" и 19:18 за България - таймаут за Беруто. Това уби инерцията на българите, които обаче показаха отлично търпение и направиха решителна крачка към гейма със спасена в защита топка и точка на Соколов - 23:21.

Последва точка от блок за Братоев, нова спасена атака и хитра атака на диагонала - 25:21 и 1:0 за България.

Втори гейм

Резултатът се развиваше точка за точка, но с предимство за италианците. Така се стигна до ключов момент при 5:6. Соколов изпълни страхотен сервис, но Жоро Братоев реши да атакува, а Травица го затвори. Последва ас за Зайцев и 5:8 за италианците.

По същия начин продължиха да се развиват нещата и след почивката, тъй като съперникът ни се нагласи към сервиса на българите и атаките им станаха много по-добри. Това доведе до 12:16, а разликата стана и 6 точки след троен блок срещу Алексиев - 13:18.

Разликата беше стопена до 2 точки при 17:19 след няколко добри отигравания на капитана, както и блок на Гоцев, но за съжаление българите не се възползваха от хубавите сервиси на Соколов, Йосифов и Братоев, а Травица използва атака "пайп", изненадвайки българския блок - 21:25 и 1:1.

Трети гейм

Частта започна с две хубави точки за Италия, спечелени с дълги разигравания. Резултатът обаче беше изравнен, а България дори дръпна с точка благодарение на три отлични блокади - две на Гоцев и една на Алексиев. От там нататък, срещата продължи точка за точка чак до 16:15 в полза на България, която изпусна няколко точки да поведе с повече.

Братоев продължи с леко колебливото си подаване, което помогна на Италия да върне водачеството при 17:16 и техен сервис. Соколов отново беше хванат на блокада и "адзурите" дръпнаха със 17:19.

Играта на диагонала ни продължаваше да не спори и той пропусна сервис, а след това отново беше хванат на блок - 20:23, а след това и Йосифов прати топката в аут - 20:24. В крайна сметка още в следващата точка Италия спечели - 20:25.

Четвърти гейм

Плачи направи решаващи смени, като пусна в игра Скримов и Милушев, което донесе успех. При 5:5 именно двамата бяха с голяма заслуга за трите поредни точки, последната от които дойде с прекрасна защита и точка на Алексиев - 8:5.

След това обаче италианците се ориентираха към Милушев, а България изпусна отлични шансове да увеличи аванса си. От своя страна, Италия успя да съкрати пасива си до 1 точка при 11:10, а след това и до равенство при 12:12. Виктор Йосифов направи две отлични блокади, но Зайцев отговори с ас и така България водеше с 16:15 при втората техническа пауза.

След нея обаче Йосифов направи две страхотни блокади срещу центъра, а след това и срещу диагонала на третите от Олимпиадата. След това направихме и страхотна защита за 19:15 с атака през центъра. След аут на Пароди "лъвовете" поведоха и с 22:17 - таймаут за Беруто.

България поведе с 24:18, но италианците успяха да спасят три гейм бола, а Плачи бе принуден да ползва таймаут - 24:21. Това помогна и Бирарели прати топката в аут - 25:21 и 2:2.

Тайбрек

Решителната част започна много лошо за България, след като няколко грешки в атака на Милушев и Алексиев донесоха аванс от 1:4 за Италия. Плачи взе таймаут, но това не донесе много дивиденти на "лъвовете", които показаха колебания, а освен това бъркаха често сервис - 5:9.

България съвсем загуби шансове, след като и Йосифов беше хванат на блокада - 5:11 и Италия докосваше медалите. С ас на Травица съперникът ни поведе със 7:14, а Милушев прати топка в аут от атака и Италия триумфира с медалите.

Водещи

Най-четени