България подаде всички документи за домакинство Евро 2020 28.04 | 18:54

19 са кандидатите, 13 ще бъдат избраните

От iNews.bg

България официално е кандидат за мачове от Европейското първенство по футбол през 2020 година. Това стана факт, след като Българският футболен съюз внесе цялата документация по кандидатурата си.

Кандидатите са общо 19. Първоначално към идеята на президента на УЕФА Мишел Платини различни градове да приемат мачове от Евро 2020 в един паневропейски футболен фестивал интерес проявиха 32 страни.

Последния срок за кандидатстване бе 25 април, а крайното решение за това кои 13 ще приемат мачовете от Евро 202 ще бъде взето на заседание на Изпълнителния комитет на УЕФА на 19 септември в Женева.

"Благодаря на целия екип във федерацията, че свърши перфектно своята работа и успяхме да отговорим на всички изисквания на УЕФА в срок", обяви по този повод президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, който се завърна от финала за Купата на УЕФА по футзал в Баку (Азербайджан).

Досието на България по кандидатурата за Евро 2020 е над 400 страници, като основен момент в него е заложеният чисто нов стадион на мястото на стадион "Славия" в столичния кв. "Овча купел".

Ако получим домакинство на мачове от европейското, те ще се играят на този стадион, чието изграждане трябва да започне през пролетта на 2015 г.

БФС подписа тристранен предварителен договор за стадиона с компанията IFS, която се ангажира с финансирането на строежа.

Българската кандидатура е насочена към спечелването на стандартния пакет домакински мачове, който включва 3 срещи от предварителна група и един осминафинал. Българският футболен съюз изрази своята благодарност към министър-председателя на Република България Пламен Орешарски за доброто сътрудничество по внасяне на кандидатурата ни за Евро 2020.

Водещи

Най-четени