България с престижно признание в сферата на мотоциклетизма 10.12 | 19:03

Избраха ни за "Нация с най-голям принос за развитието на мотоциклетния спорт през 2010"

От Методий Методиев

На пресконференция в Пресклуб "България" Българската федерация по мотоциклетизъм направи своя отчет за постигнатите големи успехи през 2010 година.

Председателят на Организационния комитет "Гран при България" Румен Петков подчерта пред репортерите, че през тази година нашата страна е била домакин на 9 Европейски и 12 Световни първенства във всички видове спорт, като съответно 7 и 4 от тях са по мотоциклетизъм.

България е "Организатор и трасе №1" в Световния шампионат по мотокрос в клас МХ1/МХ2 на мотополигон "Горна Росица" в Севлиево и в Световния шампионат по супермото на летищен комплекс "Долна Митрополия" в Плевен. Призът "За най-добро сътрудничество" бе спечелен в Световния шампионат по мотокрос в клас МХ3 на мотополигон "Троян", а България е обявена за "Нация с най-голям принос за развитието на мотоциклетния спорт през 2010 г".

В крайното класиране на Европейската купа по супермото нашата страна спечели 3 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала. В класирането по нации България е носител на Европейската купа по супермото. В крайното класиране на Европейския шампионат по супермото нашите състезатели спечелиха бронзов медал в клас S3 и пето място в клас S Open.

В Източноевропейските шампионати по мотокрос, супермото и писта родните пилоти завоюваха следните отличия:

Мотокрос: 4 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала от 7 възможни

Писта: 3 златни, 2 сребърни и 2 бронзови от 5 възможни

Супермото: 4 златни, 3 сребърни и 3 бронзови от 4 възможни

Тази вечер от 19.00 часа в резиденция "Бояна" ще се състои официалната церемония по награждаването на всички призьори, на която официални гости ще бъдат Винченцо Маци - президент на Европейския мотоциклетен съюз, Жорже Виегас - първи вицепрезидент на Международната федерация по мотоциклетизъм, д-р Волфганг Сръб - президент на комисия "Мотокрос и Супермото" при Международната федерация по мотоциклетизъм и Джузепе Луонго - президент на фирмата Ютстрийм, държаща правата за организиране на Световните шампионати по мотокрос и супермото. Ще бъде отбелязана и 10-годишнината на Балканския мотоциклетен съюз, който ежегодно организира Източноевропейския шампионат в дисциплините мотокрос, супермото, писта и ендуро.

През 2011 година България ще бъде домакин на 7 Европейски и 4 Световни шампионати.

Най-четени