В Уелс не искат футболен отбор на Великобритания за Олимпиадата 14.11 | 17:55

Запалянковци на Уелс изразиха публично мнението на цялата страна по време на контролата срещу Норвегия, издигайки транспарант с посланието "Без отбор на Великобритания" (No team GB)

От Мариян Найденов

Запалянковци на Уелс изразиха публично мнението на цялата страна по време на контролата срещу Норвегия, спечелена от възпитаниците на Гари Спийд с 4:1. На трибуните се появи транспарант с посланието "Без отбор на Великобритания" (No team GB), с който за пореден път повдигнаха спора около решението да бъде сформиран сборен отбор на Острова за футболния турнир на Олимпийските игри в Лондон догодина.

Стюардите пък побързаха да премахнат банера, с което разгневиха феновете, изразяващи свободно личното си мнение.

Поводът за протеста на уелските привърженици бяха снимките с екипите на Великобритания, които направиха звездите на тима Арън Рамзи и Гарет Бейл. По-късно двамата се оправдаха с факта, че не виждат нищо нередно в идеята за единен състав на Острова, но пък от федерациите на по-малките страни се притесняват да не изгубят идентичността си.

Някои стигат до по-големи крайности в мненията си, като смятат, че това е началото на проекта за заличаването на Шотландия от международната сцена, а останалите държави са следващите.

Преди две години самият президент на ФИФА Сеп Блатер посъветвал председателя на шотландската Футболна асоциация Джордж Пийт да не подкрепя идеята за Великобритания, защото това щяло да се отрази зле персонално на "скотите".

Рамзи обаче опита да успокои страстите на феновете, като обясни, че снимките са били направени по желание на Адидас, с който и той, и Бейл имат договор, така че е нямало как да не участват.

Освен в социалната мрежа Туитър, в интернет има официален сайт за кампанията против сборния отбор на Великобритания - noteamgb.com.

Най-четени