Галатасарай и Шалке направиха зрелищно реми 20.02 | 23:51

Звездният тим на Чим Бом не можа да вземе превес преди реванша

От Божидар Азманов

Галатасарай и Шалке 04 завършиха при равенство 1:1 в първия мач помежду си от осминафиналната фаза на Шампионската лига.

Двата тима изиграха изключително стойностен двубой в Истанбул, като особено интересно бе първото полувреме. В него паднаха и двата гола, а атаките към двете врати следваха една след друга.

Точен за домакините в 12-та минута бе Бурак Йълмаз, който реализира своя осми гол в Шампиосната лига и изпревари звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо в листата на топ реализаторите. Равенството за Шалке донесе Джърмейн Джоунс в последната минута на първата част.

Видео с головете от интересния двубой вижте в Sporta.bg

През второто полувреме темпото поспадна, а на тежкия терен на "Тюрк Телеком Арена" преобладаваше борбата. Въпреки това опасности пред двамата вратари не липсваха, но до нови попадения не се стигна, което в крайна сметка дава предимство на германците преди реванша.

Преди началото на срещата двата тима се намираха в коренно противоположна форма. Галатасарай се представя повече от успешно в Турция и натрупа преднина от шест точки преднина пред Фенербахче в местната Суперлига. Шалке пък е в неприятна серия от четири мача без успех в Бундеслигата, като последната победа на тима от Гелзенкирхен е от преди повече от месец.

В Шампионската лига обаче "кралскосините" не само спечелиха безапелационно своята група, но са и един от трите тима, заедно с Ювентус и Борусия Дортмунд, които все още не са победени. За сметка на това Галатасарай се класира за елиминациите в турнира в последния момент, но с качествената селекция през зимата се надява да играе важна роля в решаващите битки.

В състава на Галатасарай като титуляри започнаха новите попълнения и най-големи звезди на тима Дидие Дрогба и Уесли Снайдер. Те заедно с голмайстора на "Чим Бом" в Шампионската лига Бурак Йълмаз трябваше да поведат отбора към успех на свой терен. Най-големият проблем за Фатих Терим бе отсъствието на контузения Томаш Уайфалуши.

В Шалке кадрови проблеми липсваха. В игра се завърна топ нападателят на "кралскосините" Клаас-Ян Хунтелаар, който в предни позиции бе подкрепян от Юлиан Дракслер и Джеферсън Фарфан.

Стартът за Шалке бе позитивен. Още във втората минута Джърмейн Джоунс напредна по лявото крило и отправи застрашителен удар към вратата на Фернандо Муслера, който обаче действа концентрирано, а впоследствие Дани Нункю изчисти топката преди до нея да стигне играч на "кралскосините".

Тази първа ситуация пред една от двете врати постави началото на минути, в които двата отбора демонстрираха много хубав футбол и непрестанни атаки по посока и на двамата вратари.

В 12-та минута Галатасарай излезе напред в резултата. Дидие Дрогба започна атака през центъра, намери Селчук Инан пред наказателното поле, който от своя страна достави топката на Бурак Йълмаз. Нападателят преодоля двама бранители на Шалке с прецизно движение и от 10-тина метра разстреля Тимо Хилдебранд за 1:0.

Съставът от Гелзенкирхен отговори светкавично. В 16-та минута Бенедикт Хьоведес с глава отклони една топка към Клаас-Ян Хунтелаар след центриране от корнер, но холандският национал не успя да засече кълбото на сантиметри от голлинията.

Само две минути по-късно зрителите на "Тюрк Телеком Арена" станаха свидетели на още една впечатляваща атака на домакините. Дидие Дрогба матира защитата на Шалке и отрави удар. Хилдебранд отрази, но топката достигна до Хамит Алтинтоп, който с мощен шут разтресе напречната греда.

В следващата атака Семих Кая за малко да си вкара автогол при опит да изчисти една топка, отправена от Джеферсън Фарфан, но в крайна сметка тя излезе в ъглов удар не без помощта на гредата.

След тези първи бурни 20-тина минути истанбулският гранд като че ли намали темпото и позволи на гостите да вземат превес над играта. Играчите на Фатих Терим обаче действаха правилно и дебнеха грешка на немския отбор, която да накажат на контраатака.

При една такава в 38-та минута за малко да се стигне до втори гол. Дрогба и Йълмаз за пореден път взаимодействаха отлично и последният бе изведен очи в очи с Хилдебранд, но бившият германски национал се справи със ситуацията и изби в корнер. След ъгловия удар дойде ред на Шалке да организира бързо нападение. Хунтелаар пое топката в центъра на терена достигна наказателното поле, но вместо да потърси някой измежду двамата свои свободни съотборници в близост, той пробва да финтира Алберт Риера и загуби владението на коженото кълбо.

В 45-та минута обаче втора подобна грешка нямаше. "Кралскосините" отново получиха възможност за опасна атака след грешка на Галатасарай в централната зона на терена. Фарфан пробяга половината на домакините с топката в крака, но този път подаде към оставения сам на границата на наказателното поле Джърмейн Джоунс, който разпечата Муслера за 1:1.

Втората част започна доста по-спокойно от първото полувреме. Шалке имаше инициативата в началните минути и в 54-та минута създаде първото сериозно положение пред Муслера. Дракслер върна една топка от аутлинията към Фарфан в центъра на наказателното поле. Ударът на перуанеца срещна ръката на Сабри Сариоглу и това даде основания на гостите да претендират за дузпа, но реферът прецени, че в действието на бранителя не е имало умисъл.

Галатасарай също демонстрира, че ще търси успеха на свой терен. Още на почивката Уесли Снайдер бе заменен от Нордин Амрабат и "Чим Бом" заигра с трима нападатели. Въпреки усилията си играчите на Фатих Терим трудно достигаха до сериозни опасности пред Хилдебранд през втората част.

В 65-та минута се появиха всички предпоставки за добра атака, Дидие Дрогба пусна една топка към Йълмаз, но той не успя да преодолее стража на гостите, а впоследствие се оказа, че при подаването на бившия нападател на Челси е имало засада.

12 минути по-късно отново Дрогба с глава намери Йълмаз на отлична позиция в наказателното поле, но нападателят не успя да реализира.

В последните минути на двубоя Галтасарай подложи Шалке на сериозен натиск, докато "кралскосините" започнаха да разчитат предимно на контраатаки. При една от тях удар на Дракслер можеше за втори път да огорчи Муслера, но топката мина опасно близо до дясната греда.

До края на двубоя нов гол не падна, а равенството с гол на чужд терен дава по-добри шансове на Шалке 04 да атакува класиране четвъртфиналите при домакинството си на "Фелтинс Арена".

Водещи

Най-четени