Георги Иванов завърши 8-и на финала в Москва 16.08 | 20:47

Тласкачът ни на гюле се представи най-добре на световния шампионат

От Константин Симидчийски

Георги Иванов завърши достойно участието си на Световното първенство по лека атлетика в Москва, като родният атлет се класира на 8-о място във финала на тласкане на гюле.

Така националният ни рекордьор записа най-добро представяне на планетарния шампионат от всичките ни атлети, като за него това бе първо участие на финал на състезание от такъв калибър.

Нещо повече - Георги Иванов се превърна и в първият тласкач на гюле в историята на България, който изобщо достига до финал на Световно първенство.

Благодарение на него, България записа и първа точка на тазгодишното Световно първенство по лека атлетика.

Георги Иванов завърши с най-силно постижение от 20,39 метра във финала, регистрирано в третия му опит. Преди това Иванов направи и успешни опити на 20,29 и 20,19 метра.

Световен шампион в дисциплината стана представителят на Германия Давид Щорл, който на практика защити титлата си отпреди две години. Щорл пребори конкуренцията в Москва, регистрирайки опит от 21,73 метра. Любопитното е, че първоначално шампионският опит на германеца бе отсъден като фаул, но в последствие решението бе променено чрез видеозапис.

Със сребро остана водачът в ранглистата Райън Уайтинг от САЩ, който приключи с най-силен опит от 21,57 метра. Бронзов медал спечели канадецът Дилан Армстронг с 21,34 метра.

Най-четени