Григор Димитров завършва сезона с рекорд 04.11 | 10:48

Цветана Пиронкова се изкачи до №108 в ранглистата на WTA

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще завърши сезона под номер 23 в света, стана ясно от тазседмичната ранглиста на ATP. 22-годишният хасковлия губи една позиция спрямо предишното си класиране - №22 в света, което бе рекордно в досегашната му кариера.

Григор Димитров направи много силен завършек на сезона, след като се представи по изключителен начин на последните три турнира, в които все участие. Първо Гришо спечели първата си ATP титла в Стокхолм, обръщайки на финала световния номер 3 Давид Ферер. Последва четвъртфинал с Федерер в Базел, а на последния за годината "Мастърс” в Париж българинът отстрани двама съперници, преди да бъде спрян от Хуан Мартин дел Потро в три сета.

Въпреки добрите си резултати, като във всеки един турнир Димитров добави нови точки към актива си за ранглистата, той бе изместен от 22-ата позиция от германеца Филип Колшрайбер. Независимо от това Григор записа срещу името си нов рекорд в българския тенис, превръщайки се в състезателя с най-високо класиране в края на сезона.

През 2012 година Димитров за първи път завърши сред 50-те най-добри в света, а сега бе само на крачка от топ 20.

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова бележи прогрес с 11 позиции и през тази седмица се изкачва до №108 в ранглистата на WTA.

26-годишната пловдивчанка приключи сезона с три загуби в груповата фаза на Турнира на шампионките в София, но въпреки това прибави 75 точки към актива си, на които се дължи и изкачването ѝ в класацията. Все още обаче не се знае дали Пиронкова ще приключи сезона на тази позиция, защото има още няколко турнира от календара на ITF, след които могат да настъпят промени в класирането ѝ.

Повече за българите и топ 10 в ранглистите на ATP и WTA вижте в Sporta.bg.

Водещи

Най-четени