Гришо си уреди мач с Надал след нова наказателна акция в Монте Карло 18.04 | 14:23

Този път жертва на българина стана германският ветеран Флориан Майер

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължи с наказателната си акция на Мастърса в Монте Карло, сломявайки съпротивата на трети пореден съперник.

Този път негова жертва стана 30-ия в света Флориан Майер, като бе надигран с 6:2, 6:4, като по този начин Гришо си върна на германеца за поражението, което той му бе нанесъл в единствената им среща преди този мач - на турнира в Мюнхен през 2011 г.

Така 21-годишният хасковлия написа нова страница в историята на българския тенис, класирайки се за първи път в кариерата си на четвъртфинал в турнир от подобен ранг.

Там родният талант ще се изправи срещу Краля на клея и осемкратен шампион в Монте Карло Рафаел Надал, който на осминафиналите отстрани друг германец - Филип Колшрайбер с абсолютно същия резултат - 6:2, 6:4.

Освен това, с достигането си до 1/4-финалите, Григор си осигури 62 950 евро от наградния фонд и 180 точки за ранглистата на ATP, които ще му гарантират дебют в топ 30 на света - нещо също непостигано от друг български тенисист.

Срещата започна с предимство на сервиращите, като двамата тенисисти печелеха без особени трудности подаванията си. Майер обаче определено изпитваше повече проблеми, като първият му сервис не вървеше, а германецът допускаше доста непредизвикани грешки.

От друга страна Григор Димитров беше пределно концентриран, а и играта му вървеше, което нямаше как да не даде резултат. Двамата си размениха по 2 гейма, след което Гришо взе инициативата и до края на сета не даде нов гейм на опонента си.

Първият пробив дойде в шестия гейм, в който Гришо поведе с 40:0, осигурявайки си три възможности за пробив, като се възползва още от първата, за да се откъсне с 4:2. Последва нов гейм на нула в сметката на българина, с който той затвърди пробива си и принуди Флориан Майер да сервира за оставане в сета. Това обаче така и не се случи, защото германският ветеран допусна втори пробив и така Димитров поведе с 1:0 в сетовете след само 27 минути игра.

Григор пренесе набраната инерция от първата част и във втората, в която отново стигна до ранен пробив - в четвъртия гейм, а след това го затвърди и дръпна с 4:1 в резултата. Оттук нататък победата на българина бе само въпрос на време, а единствената неяснота - колко гейма ще успее да вземе германецът.

Стигна се до 5:3 за Димитров, при което той сервираше за мача. Точно тогава обаче ръката му трепна, а и Гришо нямаше шанс, защото при едно от разиграванията, той скъса кордажа на ракетата си, което доведе до първи пробив на сметката на Майер и 5:4.

Логичната развръзка дойде в следващия гейм, когато Григор на свой ред проби подаването на съперника си, с което затвори сета с 6:4, а с това и мача.

Водещи

Най-четени