Данчо Йовчев: Аз съм преди всичко обикновен човек 15.08 | 12:43

Тежка контузия може да те извади от спорта, за късмет нямах такива, коментира великият гимнастик

От Деляна Петкова

Йордан Йовчев - преди всичко обикновен човек, постигнал всичко в живота си с много труд и малко повече късмет. Така се описва самият той в интервю пред sporta.bg. Разговаряме с него броени дни след Олимпийските игри в Лондон.

"По принцип, познавам много хора, които са се трудили може би повече и от мен. Веднага ще дам един пример - Иван Иванков. Уникален гимнастик - 4 пъти световен шампион. Един път къса ахилес на Олимпиада. Вторият път стана 4-и, съдиите го прецакват и той се отказва от спорта, защото "контузия тежка, вторият път ме прецакват, аз на трета Олимпиада не мога да издържа". Значи, трябва да имаш и късмет. Трябва много работа, но и късмет", обяснява с усмивка Данчо.

За него липсата му на тежки контузии му е дала шанс да се съхрани в този спорт. "Да прецаквали са ме, но са ми и помагали, нещата се банасират", е коментарът му за съдийските решения. 

Данчо Йовчев не разглежда класирането си в Атина като трагедия, а като стимул, дал му сили да продължи напред. "Ето, имам още две Олимпиади след това. Може би, ако бях взел златния медал, това нямаше да се получи". И си признава - "може би ако бях взел златото, да се откажа, да отида в Америка или не знам какво...".

Да остане в спорта толкова дълго обаче не е само в полза на него, на гимнастика, а на цялата гимнастика - благодарение на това в София има зала, където много деца се опитват да следват примера на своя идол.

Какви са плановете му оттук нататък Данчо още не може да каже - може да продължи или да се откаже, просто още не го е решил. И не се усеща като звезда:

"Аз съм като всички останали, просто съм имал късмет да се реализирам. А и спортът е такъв, че може да се види резултата. Има много хора, които вършат много работа, но ние не знаем за тях. Никой не казва - твоят масажист сигурно е много добър, дай да го видим кой е, все пак имаш много контузии. Но не го знаят кой е, нали? Или треньора - той ме вдига на халките но си казват - той треньорът само за това ти помага, той не е толкова важен".

Какво разказа Данчо Йовчев за сина си Джордан и неговата спортна страст, залата, гимнастиката и медалите, можете да прочетете тук.

Водещи

Най-четени