Днес е жребият за Шампионската лига 16.12 | 09:00

16-те останали отбора очакват съдбата си

От Даниел Любомиров

Днес от 13:00 часа в централата на УЕФА в Нион ще бъде изтеглен дългоочакваният жребий за осминафиналите на Шампионската лига.

60 минути по-късно ще започне и разпределението на двойките за елиминационната фаза на втория по сила турнир – Лига Европа – където ще очакваме с интерес съперника на Лудогорец и на Базел с Иван Иванов в състава си.

След изключително емоционалния край на груповата фаза на Шампионската лига вниманието ще бъде насочено върху разпределението на останалите 16 отбора в надпреварата.

Sporta.bg отбелязва, че за първи път от създаването на Шампионската лига всичките 4 германски отбора ще участват във фазата на елиминациите. В контраст с този факт пък само един италиански тим – Милан – успя да премине групите след драматичното отпадане на Ювентус и Наполи.

Италианският шампион стана жертва на силния снеговалеж и потресаващото състояние на терена в Истанбул срещу Галатасарай, а Наполи стана първият отбор в историята на груповата фаза, който отпада с 12 точки в актива си.

4-те английски отбора също успяха да прескочат групите си, а Примера дивисион излъчва 3 клуба. По 1 са участниците от Франция, Гърция, Русия и Турция.

Както обикновено, регламентът на жребия е съвсем елементарен – завършилите на първо място отбори са в урната на поставените, а тези на втора позиция са в урната на непоставените. Единствените условия е, че не може два отбора от една и съща група отново да се срещнат на 1/8 финалите, както и два отбора от една държава.

7 европейски шампиони остават в битката за трофея. Първите мачове от осминафиналите ще се изиграят на 18/19 и 25/26 февруари 2014-та година, а реваншите – на 11/12 и 18/19 март.

Поставените отбори:

Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид, Пари Сен-Жермен, Байерн (Мюнхен), Челси, Борусия (Дортмунд), Атлетико (Мадрид), Барселона

Непоставените отбори:

Байер (Леверкузен), Галатасарай, Олимпиакос, Манчестър Сити, Шалке, Арсенал, Зенит (Санкт Петербург), Милан

Водещи

Най-четени